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Georgia First Responders’ PTSD Program 
Offered through GMA and ACCG Insurance Programs 

Program FAQ 
 
This document provides information on GMA and ACCG’s Georgia First Responder PTSD Program 
(GFRPTSD). For additional questions, contact GFRPTSD@lockton.com and provide your contact 
information to schedule a follow-up call. If you prefer to speak with a Program representative, call 
Lindsey Albright at 706.877.6400 or Meghan Murray at 678.361.0886. 

 
Information about the statutorily required benefits in O.C.G.A. § 45-25-1 et seq.(2024): 

 
Q. What was the purpose of HB 451 (2024)? 
A. The Ashley Wilson Act (the Act or HB 451) requires all public entities in Georgia to offer a 

supplemental benefit program for eligible first responders diagnosed with post-traumatic stress 
disorder (PTSD) resulting from exposure to line of duty traumatic events. It creates two once- 
per-lifetime financial safety nets to assist with uninsured costs associated with PTSD treatment 
and recovery. A first responder may access the benefits quickly and confidentially without 
worry over stigma or job loss. The Act does not impact employer health plans, which are 
required to provide coverage for PTSD and other mental health conditions. 

 
Q. What is the effective date of the Act? 
A. The effective date of the Act is January 1, 2025. That is the date on which public entities are 

required to offer the benefits. An eligible first responder diagnosed with PTSD arising from a 
qualifying traumatic event that occurred on or after July 1, 2024, may submit a claim on or after 
January 1, 2025, and must also submit proof that a diagnosis of PTSD was made on or after 
January 1, 2025. 

 
Q. Doesn’t workers’ compensation pay for occupational PTSD? 
A. In Georgia, a first responder may file a claim for occupational PTSD under  workers’  

compensation provided the PTSD follows from or because of a physical injury in the line of duty. 
However, the workers’ compensation system is not designed  to address and treat mental  
injuries. The system does not meet the first  responders’ confidentiality  needs since employers 
and supervisors are notified of PTSD claims and does not allow a first responder to choose their 
own mental health care providers. 
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Q. Doesn’t a first responder’s health plan pay for treatment of PTSD? 
A, By law, employer health benefit plans are required to cover mental health treatment. But 

employer health plans do not cover all costs associated with treatment and recovery such as 
deductibles, co-pays, and out-of-network treatment costs. 

 
Q. How does the Act define PTSD? 
A. The Act defines PTSD as an anxiety disorder caused by experiencing or being exposed to a 

traumatic event and which satisfies the clinical diagnostic criteria set forth in the American 
Psychiatric Association’s Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders in effect January 
1, 2024. 

 
Q. How does the Act define a First Responder who can be eligible for benefits? 
A. The Act defines eligible first responder as a first  responder  who experienced or was exposed to 

a traumatic event during the normal course of performing regular occupational or volunteer 
duties on behalf of a public entity and such experience resulted in PTSD, if the first responder 
received a diagnosis of PTSD arising from such experience and exposure no later than two years 
after the traumatic event. 

 
Q. How does the Act define a First Responder? 
A. Under the Act, First Responder means any of the following: 

 
• Communications Officer • Correctional Officer 
• Emergency Medical Professional • Emergency Medical Technician 
• Firefighter • Highway Emergency Response Operator 
• Jail Officer • Juvenile Correctional Officer 
• Peace Officer (including law 

enforcement officer with the 
Department of Natural Resources) 

• Probation Officer 

 

Q. What are the benefits required under the Act? 
A. The Act requires two once-per-lifetime benefits. The first is a $3,000 lump-sum benefit paid 

following diagnosis of occupational PTSD by a qualified diagnostician. The second is a long-term 
disability benefit if the eligible first responder is no longer able to perform their duties as a first 
responder due to their PTSD diagnosis: 

• The disability benefit begins 90 days following a first responder’s inability to continue 
regular occupational or volunteer duties as a first responder due to the covered condition, 
despite receipt of appropriate treatment. 
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• The disability benefit is paid monthly for up to 36 months. 
• Paid first responders receive 60% of their monthly pay to a maximum of $5,000 per month. 
• Volunteer first responders receive $1,500 per month. 

 
Q. How is Covered Condition defined under the Act? 
A. The Act provides benefits for eligible first responders with a covered condition of PTSD that is 

the direct result of an experience of or exposure to a traumatic event during the normal course 
of their regular occupational or volunteer duties on behalf of a public entity. 

 
Q. How does the Act define a Traumatic Event? 
A. The Act defines a traumatic event as an actual or threatened death, serious injury, or act of 

sexual violence that occurs after July 1, 2024, and which the first responder experienced or was 
exposed to during the normal course of the first responder’s regular occupational or volunteer 
duties on behalf of the public entity. In cases involving multiple traumatic events occurring after 
July 1, 2024, the traumatic event is the most recent event determined by the qualified 
diagnostician to be related to the symptoms of PTSD. 

 
Q. How does the Act define Qualified Diagnostician? 
A. Qualified diagnosticians are psychiatrists, psychologists, and physicians who are duly 

authorized to practice in Georgia and are certified in a medical specialty appropriate for trauma 
related mental health diagnoses. 

 
Q. How does the Act ensure that a first responder can get the benefits confidentially? 
A. The Act requires that the first responder be able to obtain the lump sum benefit confidentially 

in a manner similar to using health insurance to pay for mental health treatment or using 
employee assistance program benefits and be able to obtain the long term disability benefit 
confidentially in a manner similar to obtaining other disability benefits for mental health 
conditions. The Act provides that all communications between the first responder and the 
administrator or insurer are confidential and privileged. 

 
Q. If an employer learns of a first responder’s claim, can the employer use that information for 

employment purposes? 
A. No. The Act states: “In no event shall information solely about an individual’s diagnosis, claims, 

or benefits be used for any employment action.” 
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Q. How would a first responder obtain a PTSD diagnosis submitted in support of their claim? 
A. A first responder’s primary care physician can recommend a qualified diagnostician. In addition, 

a first responder can call the customer service number on their major medical health plan ID 
card for help locating an in-network qualified diagnostician. In many cases, qualified 
diagnosticians offer virtual appointments that eliminate the need to travel. 

 
Q. Following a traumatic event, how much time does a first responder have to obtain a PTSD 

diagnosis from a qualified diagnostician? 
A. A first responder has up to 24 months following a traumatic event to obtain a PTSD diagnosis 

from a qualified diagnostician and file a claim for the supplemental benefits. 
 
Q. Following end of service or retirement, how much time does a first responder have to obtain 

a PTSD diagnosis from a qualified diagnostician and file a claim? 
A. An eligible First Responder may file a claim for the supplemental benefits up to 24 months 

following end of service provided the traumatic event resulting in the PTSD occurred when the 
First Responder was in active service and a diagnosis is received within 24 months of the 
traumatic event. 

 
Q. The Act says the traumatic event date must be on or after July 1, 2024, but the Act is not 

effective until January 1, 2025. How does this work? 
A. These dates create a temporary transition period. The Act’s purpose is to encourage first 

responders to promptly seek treatment for symptoms of PTSD. If a first responder is already 
receiving treatment for PTSD arising from a traumatic event that occurred between July 1, 2024 
and January 1, 2025,  the first responder will need to obtain a qualifying diagnosis of PTSD 
arising from that event on or after January 1, 2025 to be eligible for benefits. The waiting period 
for disability benefits cannot start before January 1, 2025. 

 
Q. How does the Act address cumulative trauma or the witnessing of traumatic events over 

time? 
A. In cases involving multiple traumatic events occurring on or after July 1, 2024, the traumatic 

event is the most recent traumatic event determined by the qualified diagnostician to be 
related to the symptoms of PTSD. 

 
Q. Are benefits provided under the Act taxable? 
A. As the benefits are provided by the employer on behalf of the first responder, the federal 

government considers the benefits a form of taxable income. The State of Georgia waived state 
taxation of the benefit. 
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Q. Is the PTSD lump-sum benefit reduced if a first responder is receiving benefits from sources 
outside of the program? 

A. No. 
 
Q. Is the PTSD disability benefit reduced if a first responder receives disability benefits from 

sources outside of the program? 
A. The PTSD disability benefit would be reduced if a first responder receives disability benefits 

from an employer funded group long-term disability plan or workers’ compensation. The PTSD 
disability benefit would not be reduced if the first responder received disability benefits from 
insurance paid by the first responder. 

 
Q: If a first responder has received the once-per-lifetime lump sum and disability benefits, would 

they be eligible for a second set of benefits if they switched employers in the future? 
A. No. An eligible first responder is not entitled to more than the once-per-lifetime benefits. 

 
Administration of the GMA and ACCG Programs 

 
Q. Does GMA and ACCG plan to offer insurance coverage compliant with the Act? 
A. GMA and ACCG have partnered with MetLife to design and implement a highly customized 

insurance program compliant with the Act. 
 
Q. Who pays the cost of coverage under the program? 
A. A public entity pays the cost of the program on behalf of its first responders. The Act defines 

public entity as a department, agency, board, bureau, commission, authority, or instrumentality 
of the State of Georgia, any local government or authority, including a county, municipality, or 
consolidated government in this state, or any other political division in this state. Such term 
includes a school district, independent school district, or other local school system in this state . 

 
Q. Is a public entity required to purchase the PTSD insurance from GMA or ACCG Programs? 
A. No. A public entity may purchase the PTSD  insurance from other private insurance companies 

or self-insure the coverage upon approval from the Georgia Office of Commissioner of 
Insurance and Safety Fire. 
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Q. If a public entity chooses to participate in the GMA or ACCG programs, how often will it 
be billed for cost of the coverage? 

A. GMA, ACCG and MetLife are still finalizing the premium invoicing process. At this time, we  
expect that the GMA and ACCG programs will bill a participating public entity twice annually for 
50% of the annual cost. 

 
Q. If a first responder is employed by two public entities, which public entity is required to pay 

the cost of the insurance? 
A. The program will bill both public entities 50% of the required premium. 

 
Q. If a first responder is employed by public entity A and volunteers at public entity B, which 

public entity is required to pay the cost of the insurance? 
A. Public entity A, the place of employment, is required to pay the cost of the insurance. 

 
Q. If a first responder volunteers at public entity A and B, which public entity is required to pay 

the cost of the insurance? 
A. The program will bill both public entities 50% of the required premium. 

 
Q. If a public entity hires a first responder in the middle of the billing cycle, is it required to pay 

back premium for the newly hired first responder? 
A. No. While the first responder is eligible on the first day of service, the public entity would 

include the newly hired first responder in its upcoming eligibility roster. 
 
Q. May a public entity increase the lifetime benefits above those required under the Act? 
A. The GMA and ACCG Programs allow a public entity to increase PTSD coverage in two ways: 

• Increasing the lump-sum benefit from $3,000 to $5,000, $10,000 or $15,000 
• Increasing the monthly disability benefit for volunteers from $1,500 to $2, 000 
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